Control de Legionella en sistemas de riego - Sistemes de Reg

La Legionel·la en Sistemes de Reg

Quan pensem en la Legionel·la, és comuna associar-la amb sistemes d’aigua artificial com a torres de refrigeració o sistemes d’aigua calenta. No obstant això, hi ha un altre escenari en el qual aquest bacteri pot propagar-se i representar un risc per a la salut pública: els sistemes de reg. En aquest article, explorarem la presència de la Legionel·la en regs i les mesures necessàries per a prevenir la seva propagació.

La Legionel·la en sistemes de reg

Els sistemes de reg, ja siguin utilitzats en àrees residencials, comercials o agrícoles, són una font potencial de propagació de la Legionel·la. Aquest bacteri pot colonitzar i multiplicar-se en els sistemes d’aigua estancada, com els tancs d’emmagatzematge d’aigua, les canonades i els aspersors utilitzats per a aquests sistemes.

Causes de la presència de Legionel·la en regs

Existeixen diverses causes que poden afavorir la proliferació de la Legionel·la en sistemes de reg:

  1. Aigua estancada: Els sistemes de reg sovint emmagatzemen aigua en tancs o cisternes durant períodes prolongats. Si l’aigua roman estancada, sense un flux constant, es crea un entorn propici per al creixement del bacteri.
  2. Temperatura adequada: La Legionel·la es reprodueix millor en temperatures entre 20 i 45 graus Celsius. En climes càlids, especialment durant l’estiu, la temperatura de l’aigua en els sistemes de reg pot aconseguir nivells òptims per al creixement bacterià.
  3. Sediments i biofilms: Els sediments i els biofilms en les canonades i els aspersors poden actuar com a refugis per a la Legionel·la. Aquestes capes proporcionen un entorn nutritiu i protecció contra desinfectants, la qual cosa afavoreix la supervivència i proliferació del bacteri.

Per a prevenir la propagació de la Legionel·la en sistemes de reg, és fonamental implementar mesures de control i manteniment adequades: una neteja i desinfecció regular, control de paràmetres químic-físics i monitoratge de l’aigua. Això permet prendre mesures correctives de manera oportuna i garantir la qualitat de l’aigua utilitzada. En *Legiservice som pioners en el tractament de Legionel·la en sistema de reg. Contacta amb el nostre equip tècnic perquè puguin avaluar la teva instal·lació i oferir-te el servei de manteniment que més s’adeqüi a les teves necessitats.